Velikonoční beránek
Rozpis do litinové dvoudílné formy:
350g polohrubé mouky150g prášk. cukru
120g másla (Hery)
5 vajec
špetka strouhané citr. kůry nebo kapka citron. příchutě
1 vanilkový cukr
1 prášek do pečiva
120 - 150 ml mléka
Formu pečlivě vymažeme a vysypeme strouhankou.
Utřeme cukr, žloutky, máslo, vanil. cukr a kůru do pěny. Asi čtvrtinu mouky dáme zvlášť a zamícháme do ní prášek do pečiva. Ostatní mouku a mléko po částech přidáváme k cukru, nakonec lehce smícháme sníh z bílků spolu se zbytkem mouky.
Těsto dáme do té poloviny formy, kde je čumáček. Na uši si oddělíme asi 1 - 2 lžíce těsta, které zahustíme moukou, aby bylo trochu tužší.
Formu přiklopíme druhým dílem, zapneme přezky. Dáme do trouby předehřáté na 180 stupňů čumákem dolů. Po 20 minutách formu otočíme čumákem nahoru. Po 30 minutách formu vyndáme a podíváme se, jestli je už beránek pečený. Když ano, vyndáme formu, odklopíme a necháme tak 2 - 3 minuty odpočinout. Pak ho opatrně vyklopíme a pocukrujeme.
K článku nejsou zatím žádné komentáře!